Prevencia je viac ako následné kontroly

Autor: Peter Ottinger | 27.4.2015 o 22:23 | (upravené 27.4.2015 o 22:29) Karma článku: 2,65 | Prečítané:  625x

Úrad verejného zdravotníctva pripomenul na svojej stránke Svetový deň zdravia z pohľadu potravinovej bezpečnosti. Zdôrazňuje aké je dôležité v globalizovanom svete dozerať na bezpečnosť potravín po celej dĺžke potravinového reťazca. Od prvovýroby, distribúcie, maloobchodného predaja, prípravy, až po spotrebu.

V priebehu uplynulého polstoročia sa proces počnúc produkciou na farme a končiac konzumáciou z taniera radikálne zmenil. Ohrozenie zdravotnej bezpečnosti potravín, ktoré sa vyskytne na jednom mieste a v jednej krajine, môže mať vplyv na zdravotný stav spotrebiteľov žijúcich aj na druhej strane planéty.

To je teória, ale v praxi sme zaznamenali, že na Slovensko sa opäť dostalo nakazené mäso z Poľska. Veterinári varujú obyvateľov pred salmonelou. Zo „zimného spánku“ sa zobudil aj hlavný hygienik a nariadil vykonať 36 Regionálnym úradom verejného zdravotníctva kontroly. Hlboko zmrazené kuracie stehná bez kosti a kože s dátumom výroby 31.3.2015 sa dostali distribúciou z Poľska od výrobcu Zaklady Miesne Unimies do Českej republiky – firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice a ďalšou distribúciou sa stal príjemcom zásielky v Slovenskej republike firma Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čab.

Spomenuté výrobky sa dostali aj do zariadení spoločného stravovania, škôl a predškolských zariadení. Je to zlyhanie ŠVPS SR ako aj ÚVZ SR a jeho 36 RÚVZ.  Do predaja v českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela. Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávajú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých. Tieto osoby horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách a zvracaní a ich organizmus podstatne horšie znáša dehydratáciu. Je úplne vedľajšie že za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.

Súčasný právny základ výstražného systému bezpečnosti potravín je upravený Nariadením Európskej komisie č.178/2002, ktoré stanovuje hlavné princípy a požiadavky potravinového práva. Všetky zistenia sú oznamované ostatným štátom prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny. Systém napomáha výstražnými a informačnými oznámeniami ako aj oznámeniami z hraníc. Komisia uverejňuje týždenný prehľad výstražných a informačných oznámení, ale pretože musí zaručiť rovnováhu medzi otvorenosťou a ochranou obchodnej informácie, nezverejňuje obchodné mená a identifikáciu konkrétnych spoločností.

Tento postup je nesprávny a ministerstvo zdravotníctva spolu s ministerstvom pôdohospodárstva by mali iniciovať zmenu v nariadení a súvisiacich predpisov, pretože kto ohrozí zdravie občanov škodlivými potravinami, nezaslúži si ochranu obchodného mena a mal by niesť konzekvencie.


MUDr. Peter Ottinger
predseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ–DS

Diskusiu o našich návrhoch môžete s nami viesť aj na našej stránke na Facebooku.

Ak sa vám článok páči, môžete ho podporiť na vybrali.sme.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Prišli sme o tretinu sestier a nové neprichádzajú

Aby sme mali viac sestier, treba im zvýšiť platy, rozšíriť kompetencie a umožniť im pracovať aj na skrátený úväzok, tvrdia experti.

EKONOMIKA

Ficovi sa nepáčia ceny elektriny, zasiahol proti regulátorovi

Priemerná cena klesla podľa úradu v priemere o 4,3 percenta.

TECH

Archeológ: Je to prvýkrát, čo Slováci skúmajú čosi také významné

Vedci očakávajú zásadné objavy, tvrdí Drahoslav Hulínek.


Už ste čítali?