reklama

Prevencia je viac ako následné kontroly

Úrad verejného zdravotníctva pripomenul na svojej stránke Svetový deň zdravia z pohľadu potravinovej bezpečnosti. Zdôrazňuje aké je dôležité v globalizovanom svete dozerať na bezpečnosť potravín po celej dĺžke potravinového reťazca. Od prvovýroby, distribúcie, maloobchodného predaja, prípravy, až po spotrebu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

V priebehu uplynulého polstoročia sa proces počnúc produkciou na farme a končiac konzumáciou z taniera radikálne zmenil. Ohrozenie zdravotnej bezpečnosti potravín, ktoré sa vyskytne na jednom mieste a v jednej krajine, môže mať vplyv na zdravotný stav spotrebiteľov žijúcich aj na druhej strane planéty.

To je teória, ale v praxi sme zaznamenali, že na Slovensko sa opäť dostalo nakazené mäso z Poľska. Veterinári varujú obyvateľov pred salmonelou. Zo „zimného spánku“ sa zobudil aj hlavný hygienik a nariadil vykonať 36 Regionálnym úradom verejného zdravotníctva kontroly. Hlboko zmrazené kuracie stehná bez kosti a kože s dátumom výroby 31.3.2015 sa dostali distribúciou z Poľska od výrobcu Zaklady Miesne Unimies do Českej republiky – firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice a ďalšou distribúciou sa stal príjemcom zásielky v Slovenskej republike firma Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čab.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Baktéria salmonely
Baktéria salmonely 

Spomenuté výrobky sa dostali aj do zariadení spoločného stravovania, škôl a predškolských zariadení. Je to zlyhanie ŠVPS SR ako aj ÚVZ SR a jeho 36 RÚVZ. Do predaja v českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela. Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávajú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých. Tieto osoby horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách a zvracaní a ich organizmus podstatne horšie znáša dehydratáciu. Je úplne vedľajšie že za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súčasný právny základ výstražného systému bezpečnosti potravín je upravený Nariadením Európskej komisie č.178/2002, ktoré stanovuje hlavné princípy a požiadavky potravinového práva. Všetky zistenia sú oznamované ostatným štátom prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny. Systém napomáha výstražnými a informačnými oznámeniami ako aj oznámeniami z hraníc. Komisia uverejňuje týždenný prehľad výstražných a informačných oznámení, ale pretože musí zaručiť rovnováhu medzi otvorenosťou a ochranou obchodnej informácie, nezverejňuje obchodné mená a identifikáciu konkrétnych spoločností.

Tento postup je nesprávny a ministerstvo zdravotníctva spolu s ministerstvom pôdohospodárstva by mali iniciovať zmenu v nariadení a súvisiacich predpisov, pretože kto ohrozí zdravie občanov škodlivými potravinami, nezaslúži si ochranu obchodného mena a mal by niesť konzekvencie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


MUDr. Peter Ottinger
predseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ–DS

Diskusiu o našich návrhoch môžete s nami viesť aj na našej stránke na Facebooku.

Ak sa vám článok páči, môžete ho podporiť na vybrali.sme.sk.

Peter Ottinger

Peter Ottinger

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som dlhoročný lekár, špecialista na ortopédiu. Zároveň som viceprezidentom Asociácie nemocníc Slovenska, kde bojujem za zlepšenie zdravotníctva na Slovensku. Vediem zdravotnícku sekciu SDKÚ-DS. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu